Wat is osteopathie?

Osteopathie is een manuele behandelwijze welke uitgaat van het principe dat alles in het lichaam een bepaalde beweeglijkheid heeft, spieren, gewrichten, wervels, de schedel, en ook al het bindweefsel rondom de ingewanden.
Door allerlei omstandigheden zoals doorgemaakte operaties, overbelasting, blessures, ongelukken of langdurige stress kunnen in deze beweeglijkheid verstoringen ontstaan. Deze verstoringen worden soms blokkades genoemd.    

De verstoringen in beweeglijkheid kunnen allerlei klachten veroorzaken zoals bijvoorbeeld pijn, stijfheid, zwelling of ontsteking van een bepaalde regio van het lichaam. Maar ook meer algemene klachten als vermoeidheid of slechte spijsvertering kunnen optreden als gevolg van deze blokkades.  
Een osteopaat is opgeleid om het lichaam te onderzoeken op dit bewegingsverlies, en daarna dit verlies aan beweeglijkheid op te heffen door mobiliserende handgrepen uit te voeren.

Zo zoekt de osteopathie naar een langdurige en blijvende oplossing voor uw klachten.Belangrijk hierbij is de holistische visie op het lichaam. Het lichaam wordt gezien als een eenheid waarin alle structuren met elkaar verbonden zijn. 
Dus alle weefsels in het lichaam zijn belangrijk en kunnen een rol spelen in uw klachten, ook al bevinden deze weefsels zich niet waar de pijn of klacht zich bevindt.Osteopathie is een veilige behandelmethode, gebaseerd op principes uit embryologie, fysiologie, anatomie en neurologie.

Waar komt de osteopathie vandaan?             
De osteopathie vindt zijn oorsprong in de vorige eeuw en is ontwikkeld door de Amerikaanse arts Andrew Taylor Still (1828-1917).  Hij stichtte in 1891 in Kirksville the American School of Osteopathy en legde daarmee het fundament voor de moderne manuele geneeswijzen.